پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۰۴

آشنایی با دتکتور و انواع آن

۷۰ بازديد

وسیله یا ابزاری که برای تشخیص وجود یک شی یا ماده خاص طراحی شده است. در اصطلاح آتش نشانی دتکتور به وسیله ای گفته می شود که توسط آن می توان حریق یا اثرات جانبی آن مثل دود و حرارت را تشخیص داد و یکی از مهمترین اجزا در سیستم اعلان حریق سنس تلقی میشود.

تغذیه دتکتور

دتکتور اکثر اوقات به صورت ولتاژ 24 ولت جریان مستقیم تغذیه می شود اما برخی از دتکتورها نیز از ولتاژ 12 و 48 ولت جریان مستقیم و 220 ولت جریان متناوب برخوردار هستند. همچنین جریانی که دتکتورها در حالت عادی از خود عبور می دهند چندین میلی آمپر است که جریان عبوری هنگام حریق افزایش می یابد.

انواع دتکتور آتش نشانی

انواع دتکتور اعلام حریق عبارتند از:

دتکتور اعلام حریق حرارتی

دتکتور اعلام حریق دودی

دتکتور اعلام حریق شعله ای

دتکتور اعلام حریق گازی

دتکتور اعلام حریق مولتی (ترکیبی)

دتکتور حرارتی

دتکتورهای حرارتی ساختار ساده ای دارند که متناسب با ساختارشان سرعت واکنش پایین تری دارند. این دتکتورها به تغییرات دما حساس هستند و با تغییر ناگهانی فعال می شوند. همچنین محدوده پوشش دهی آن ها کم است اما ارزان هستند و قابلیت اطمینان بیشتری دارند. دتکتور حرارتی در دو نوع دما ثابت و افزایشی وجود دارد. همچنین بعضی از دتکتورهای حرارتی نقطه ای هستند و برخی خطی.

دتکتور حرارتی

دتکتور حرارتی در آتش سوزی های سریع کاربرد بیشتری دارد.

دتکتور دودی

جزء یکی از رایج ترین دتکتورها است. به دود ناشی از حریق حساس است. سرعت واکنش، پوشش دهی و قیمت آن بیشتر ولی اطمینان کمتری نسبت به دتکتور حرارتی دارد. دتکتور دودی بر اساس مکانیسم عملکرد به چهار نوع دتکتور دودی نوری، یونیزاسیون، بیم دتکتور و دتکتور دودی مکشی تقسیم می شود.

دتکتور دودی اپتیکال یا فوتوالکتریک پرکاربرد ترین نوع دتکتور دودی در سیستم اعلام حریق متعارف است و از طریق مکانیسم پراکندگی نور و قطع و وصل آن عمل می کند. مقابل دتکتور دودی اپتیکال دتکتور دودی یونیزه قرار دارد و مکانیسم عمل آن به این صورت است که با استفاده از ذرات آلفا، صفحه باردار و ذرات دود منبع رادیو اکتیو تشکیل می دهد و با ورود دود به محفظه و کاهش جریان فعال می شود. لازم به ذکر است استفاده از دتکتور دود یونیزه سال هاست که منسوخ شده است.

دتکتور دودی

دتکتور دودی در آتش سوزی کند و آتشی که دود ایجاد می کند کاربرد دارد. سعی می شود در محیطی که خود در حالت عادی دارای دود و آلودگی ست استفاده نشود.

دتکتور شعله ای

این نوع دتکتور آتش نشانی، امواج الکترومغناطیس نور آتش را دریافت می کند و به آن واکنش نشان می دهد. دتکتور شعله ای در چندین نوع حساس به مادون قرمز و فرابنفش و ترکیبی از این دو در بازار موجود است که بسته به نوع آن به طیف خاصی از امواج حساس است. قیمت دتکتور شعله به دلیل واکنش بسیار سریعی که دارد زیاد است. زاویه دید این دتکتورها 120 درجه است.

دتکتور شعله بیشتر در محیطی که آتش سوزی شعله بدون دود است کاربرد دارد.

دتکتور گازی

جهت تشخیص گازهای سمی و خطرناک ناشی از احتراق و همچنین حریق پذیر استفاده می شوند. به دو صورت پرتابل و ثابت در بازار عرضه می شوند.

دتکتور گازی اگرچه مصارف خانگی نیز دارد اما به وفور در صنعت استفاده می شود.

گاهی به جای یک سنسور در یک دتکتور آتش نشانی از دو سنسور استفاده می شود که موجب ایجاد دتکتور ترکیبی می شود. دتکتورهای ترکیبی از قبیل دتکتورهای دودی حرارتی و دتکتور گازی حرارتی هستند.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.